10 Mayıs 2009 Pazar

EVDE YAPILABİLECEK YARATICI OYUN FAALİYETLERİ

YEMEK YAPIYORUZ:Anne muttakta yemek yaparken, çocuğa küçük kaplara biraz pirinç, mercimek, bulgur, kuru fasulye gibi malzemeler koyar, bir kaşıkla bunları karıştırmasını, birinden diğerine aktarmasını, kendince yemek yapmasını söyler.


BALONLAR DÜNYASI:Plastik bir bardağa biraz su konur, içine 2 damla sıvı deterjan, veya biraz sabun tozu eklenir. Bir kamış, boş bir iplik makarası veya ucu daire şeklinde kıvrılmış bir telle çocuğun sabunlu suyla balonlar yapması sağlanır. Kamışla yapıldığında bardağın altına bir tabak koymakta yarar vardır.


BEN KİMİM?:Çocuğa istediği bir hayvanı taklit etmesi söylenir: 4 ayak üstünde yürümesi, o hayvanın sesini taklit etmesi, gibi. Anne veya diğer çocuklar hangi hayvanı yaptığını bulacaktır.


KÜÇÜK EV:Orta boy bir masanın üzerine, kenarları yere kadar sarkacak biçimde çarşaf ya da battaniye örtülür. Çocuk istediği evcilik oyuncaklarını, el fenerini, bebeğini alarak masanın altına girer, içinde istediği gibi evcilik, bakkalcılık oynar.


BAKMADAN BUL:Evde bulunan ufak tefek günlük eşyalardan bir çift: çatal,kaşık,mandal, kalem, toka, makara, anahtar, gazoz kapağı, tarak, düğme (büyük), limon, patates, soğan, mendil, pamuk, Çift olan eşyalar birer birer iki ayrı kese kağıdına bölünür. Anne ya da iki çocuktan birisi, teker teker kese kağıdından bir eşya çeker, karşısındaki oyuncudan kendi torbasının içine elini daldırıp, bakmadan, el yardımıyla, o eşyanın eşini bulmasını ister. Çocukların yaşı büyükse, zaman tutulur, torbasındaki eşyaları en kısa sürede bulan kazanır; veya, bir kişi beş eşya bulduktan sonra, sıra diğerlerine geçer.


ŞEN BAKKAL:Alçak bir iki sehpa veya iki sandalye arasına uzatılmış bir tahta kalas, 2-3 kese kağıdı, ufak plastik kutu veya bardaklar, çay tabakları, fasulye, mercimek; kağıtlı şeker, bisküvi, meyve gibi satılık yiyecekler. Para yerine geçecek iri düğmeler, veya kartondan kesilmiş bozuk paralar. Malzeme tezgahının üstüne dizilir, bakkal dükkanın önüne büyük harflerle Ayşe’nin. Bakkal Dükkanı gibi bir tabela hazırlanır, karton paraların üstüne sayılar yazılır ve bakkalcılık oynanır.


HAVUÇ BAHÇESİ:Havuçların yaprak veren kalın tarafından 3-4 santim boyunda parçalar kesilir. Bu parçalar, dibinde biraz su olan plastik veya eski bir tabağın içine, yaprakları üste gelecek şekilde oturtulur. Birkaç gün içinde, havucun üst yaprakları filizlenmeye başlayıp yeşerecektir. Tabağın içindeki su sürekli takviye edilmelidir.


BİR BAHÇE YAPALIM:Bir avuç kurufasulye veya mercimek, biraz pamuk.Bir çukur tabağa, pamuk yayılır, üzerine kuru fasulye veya mercimek, veya yarısına fasulye, yarısına mercimek dizilir, üstleri tekrar pamukla örtülür ve suyla ıslatılır. Bir müddet sonra fasulye ve mercimekler kök salacak ve sapları uzayacaktır. İstenirse bir süre sonra toprak dolu yoğurt kaplarına aktarılabilir.


MOZAİK:Karton, kırmızı, yeşil mercimek, arpa şehriye, tel şehriye, pirinç, kuru fasulye, v.b. yapışkan.Kartonun üzerine çiçek, balık, ev veya diğer bir resim çizilir, resmin içine yapışkan sürülür ve çocuk önünde tabağa ayrı ayrı konmuş mercimek, şehriye gibi malzemeyi istediği gibi yapışkan sürülmüş yerlere yapıştırarak resmi tamamlar.


BEN POLİSİM:Kartondan bir yıldız kesilir, üstü çukulata veya sigara paketinden çıkan yaldızlı kağıtla kaplanır, kartonun arkasından çengelli iğne seloteyple geçirilir ve çocuk polis, bekçi veya trafik görevlisi olmak istediğinde göğsüne takılır.


MANTAR GEMİLER:3 şişe mantarı kibrit çöpü, yapışkan, kağıt. Üç şişe mantarı yapışkan (tercihen UHU) ile enleri boyunca birbirlerine yapıştırılır. Ortadakinin ortasına bir ufakdelik açılarak bir kibrit çöpü veya kürdan diklemesine yapıştırılır. Üçgen şeklinde kesilmiş bir kağıt parçası ile yelken yapıp kürdan veya kibrite geçirilir. Ufak bir leğen biraz su ile doldurutup yelkenli yüzdürülür.


YAPRAK TABLOSU:Değişik ve çeşitli yapraklar, karton, yapışkan.Yapraklar eski gazete veya kitap sahifeleri arasına yerleştirilerek birkaç gün kurutulur.Sonra karton üzerine istenilen şekiller verilerek yapıştırılır.


MAKARNADAN KOLYELER:Ortası delik kalın makarnalar sulu boya ile boyanarak kurutulur.Çocuğa verilen bir sicime istediği gibi geçirmesi söylenir.Sonuçta kolye, pencereye asılacak süsler, bilezikler v.b. elde edilir.


PATATES, YAPRAK BASKISI:Patates ortasından düzgün bir şekilde kesilir, her iki kesik tarafa bıçakla şekil çizilerek,şekil yüksekte kalacak biçimde etrafı yontulur. Kesilen şekil suluboya ile boyanarak beyaz bir kağıda bastırılarak istenen şekilde resimler yapılabilir.Aynı yöntem kuru yaprakları boyayıp kağıda bastırarak da elde edilebilir.


KOMİK MAKARALAR:Boş makara, karton, kalem, boya, yapışkan.Makaranın iki başına yapıştırılmak üzere karton üzerine hayvan şekilleri çizilir.Hayvanın ön kısmı makaranın bir ucuna arka kısmı da diğer ucuna yapıştırılır.Yün artıkları veya iplikle kuyruk, bıyık, yele gibi ekler bu hayvancıkları daha sevimli ve eğlenceli yapacaktır.


KUKLA TİYATROSU:Eski çorap veya eldivenlerin üzerine göz yerine düğme,saç veya yele yerine yün, ağız burun yerine küçük kumaş parçaları dikilerek,çocukların içine ellerini sokarak oynayabilecekleri kuklalar yapılır.


OYUN HAMURU:2 bardak tuz, 2-3 bardak su ile karıştırılır ve kaynama noktasına gelinceye kadar ateşte ısıtılır.Ayrı bir kapta 1 bardak mısır nişastası 1 bardak soğuk soda karıştırılır vebu karışım hızlı hızlı çarparak sıcak karışıma eklenir.Hamuru esnekleştirmek için gerektiği kadar su damlatılarak iyice yoğurulur.Elde edilen hamurla çocuklar diledikleri şey ve şekilleri yaparlar. Yapılan şekiller iki gün içinde oda ısısında sertleşir, sonra istenirse boyanabilir.Bu seramikten kalıcı süsler, boncuklar yapılabilir.





AYSUN

Hiç yorum yok: